RAKIETKA
Do wykonania tej rakietki będziemy potrzebować zakrętkę od wódki, wina, lub czegoś podobnego.
Zabieramy się do roboty.
1. Wyciągamy papierowy krążek z zakrętki.
2. Gwoździem lub nożyczkami wykonujemy otwór od wewnątrz, przez który będą się wydostawać gazy podczas spalania paliwa. Pamiętamy, aby dobrać odpowiedni otwór dyszy, jeśli zrobimy zbyt mały to będziemy mieli boom…, jeśli zbyt duży to rakietka nie poleci.
3. Zaklejamy otwór taśmą od, zewnątrz, aby nasze cenne paliwo się nie wysypywało podczas dalszych czynności. Zasypujemy całość paliwem, i delikatnie ugniatamy.
4.Nakładamy wieczko i zaginamy krawędzie.
5.Teraz pozostaje nam kwestia odpalenia… można do zakrętki dokleić 3 patyczki, takie, jakich się używa do szaszłyków lub po prostu puścić naszą rakietkę z ręki - może być niebezpieczne.
Taka niby rakietka może pokonać do 80m, zależnie od wykonania i użytego paliwa
FLARA
Co będzie potrzebne:
- mieszanina pirotechniczna barwiąca.
- kilka kartek papieru
- klej
Z kartek papieru wykonujemy rulonik o średnicy około 2cm. Każdą kartkę smarujemy klejem aby wszystko było sztywne. Z jednej strony zaklejamy rulonik.
Są dwa sposoby, aby w miarę bezpiecznie trzymać w dłoni flarę naszej produkcji
Nasypać około 12cm piasku na spód rulonika.
Całą flarę można przykleić do 30cm kijka.
Gdy cały korpus wyschnie można przystąpić do zasypywania całości prochem.
Nie możemy użyć dowolnych prochów, nie można stosować fotobłysków.
Poniżej przedstawię kilka składów mieszanin nadających się do zastosowania we flarze.
Aby otrzymać porządaną barwę flary należy zastosować odpowiednią mieszanine.
Flara czerwona:
- 25% chloran potasu
- 50% Sr(NO3)2
- 25% Sacharoza
Flara żółta:
- 25% chloran potasu
- 50% NaNO3
- 25% Sacharoza
Flara żółta:
- 60% Azotan sodu
- 40% pył aluminiowy
Flara biała:
- 67% saletra potasowa
- 33% pył aluminiowy
Flara zielona:
- 25% chloran potasu
- 50% Ba(NO3) 2
- 25% sacharoza
Flara zielona:
- 40% nadchloran potasu
- 60% pył cynku
Jak spowolnić spalanie mieszanki:
Najlepszym sposobem jest dodanie dekstryny. Można ją kupić w aptece lub wygrzać mąkę ziemniaczaną. Pamiętajmy także o odpowiednim ubiciu mieszaniny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz